T-muotoinen laituri,
jota myös Halkolaituriksi kutsutaan

“Helsingin kaupunki aloitti 1840-luvun puolivälissä Pohjoissatamassa täyttämistyöt ja laitureiden rakentamisen.Työ jatkui vuosikymmeniä. T-muotoinen laituri valmistui 1891.”

Laituri oli rahtikäytössä kuusikymmentäluvulle asti. Nyt sen valtasivat "romulaivat"

“1974  pitkällisten ponnistelujen jälkeen T-laituri saatiin  tyhjennettyä siellä majailleista asuntolaivoista ja päästiin laiturivanhuksen kunnostustöihin.”

Laituri siirtyi UUV:n hallintaan ja sen saivat kotipaikakseen vesibussit ja suuremmat yksityisalukset.

“Pohjoisranta on historiallisten alusten oikea miljöö, jonka lisäksi purjelaivat muodostaisivat yhdessä vanhojen säilytettyjen julkisivujen, Kanavarannan makasiinien ja Uspenskin katedraalin kanssa ehjän kokonaisuuden.”

“Aloitteen otti vastaan apulaiskaupunginjohtaja Adolfsson, joka kiitti purjelaivojen kunnostajia arvokkaasta kulttuurityöstä ja lupasi pikaisesti tutkia sataman toteutumismahdollisuudet. Hänen mielestään Helsingin tulisi vanhana merikaupunkina huolehtia oman historiansa ja perinteensä vaalimisesta niin hyvin kuin mahdollista.” Oli vuosi 1991.

Nyt tämä Pohjoisrannan entinen Halkolaituri on Helsingin Purjelaivasatama ry´n hallinnassa. Yhdistyksen tarkoituksena on säilyttää purjehduskulttuuri, merenkulkuperinteet ja vanhat alukset osana Helsingin kaupungin historiallisesti arvokasta merellistä kaupunkikuvaa. Suunnitelmissa on näitä tarkoitusperiä tukevan keskuksen aikaansaaminen laiturille.